Ιστορικό άρθρων

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ποιος εγγυάται την επιτυχία αν μείνει ο Στραματσόνι (;)

Σιγά-σιγά η χρονιά για τον Παναθηναϊκό φτάνει στο τέλος της και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να παρθούν την θερινή περίοδο είναι πολλές και σημαντικές. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ήρθε και σίγουρα λόγω της εμπειρίας του θα έχει τον πρώτο λόγο.


Στον Παναθηναϊκό φέτος τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Ήττα-σοκ από την Μπριζ και αποκλεισμός, έπειτα ήττα-σοκ από κάποια Καμπάλα και νέος αποκλεισμός, όπου σήμαινε και τους τίτλους τέλους για την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα το πρωτάθλημα που τέθηκε σαν στόχος, χάθηκε από τον Οκτώβριο, ενώ λίγο μετά το νέο έτος η ομάδα αποκλείστηκε και από το κύπελλο Ελλάδος.

Σε όλες αυτές τις αποτυχίες δεν ήταν στον πάγκο της ομάδας ο Αντρέα Στραματσόνι αλλά οι περισσότερες έγιναν με τον Γιάννη Αναστασίου. Ο Έλληνας τεχνικός αποχώρησε μετά από απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου από το τριφύλλι, για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο Αντρέα Στραματσόνι. Με τον Ιταλό τεχνικό ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε για δύο πολύ σημαντικούς στόχους. Αρχικά την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος κι έπειτα την κατάκτηση της πρώτης θέσης των play off. Με το που ήρθε ο Ιταλός coach στην ομάδα έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του για το ρόστερ του τριφυλλιού.

Πολλοί από τους παίχτες που με τον Γιάννη Αναστασίου είχαν θέση βασικού (Βέμερ, Μπούρμπος) ή αναπληρωματικού (Νίνης, Χουχούμης), έπαψαν με τα νέα δεδομένα να υπολογίζονται και αναγκάστηκαν να βρουν νέα ομάδα. Ο «Στράμα» θέλησε από τον Γενάρη κιόλας να φτιάξει τον δικό του Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε συνολικά 8 μεταγραφές. Οι κινήσεις του δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν καλές και αυτό μας το έχουν αποδείξει οι συγκεκριμένοι παίχτες μέσα στο γήπεδο, όμως ο Ιταλός τεχνικός έχει άλλα σημαντικά προβλήματα που δεν φαίνεται να μπορεί να λύσει.

Καταρχάς ο Στραματσόνι βρίσκεται τόσο καιρό στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει ένα συγκεκριμένο σχήμα και μια συγκεκριμένη ενδεκάδα με την οποία θα αγωνίζεται. Μια ομάδα, η οποία τον Γενάρη έφερε οχτώ νέους παίχτες οφείλει να αποκτήσει έναν κορμό στην ενδεκάδα της για να μπορέσει να έχει αυτοματισμούς. Αυτό το ενδεχόμενο ο Στραματσόνι το καταστρέφει διότι σε κάθε ματς σχεδόν επιλέγει διαφορετικούς παίχτες πλην μερικών σταθερών. Από εκεί και πέρα ο Ιταλός τεχνικός είναι εξαιρετικός στο να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου (το έχει δείξει άλλωστε) αλλά στην πορεία του παιχνιδιού... χάνεται στις σκέψεις του.

Συγκεκριμένα δεν είναι λίγες οι φορές φέτος που ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά το παιχνίδι του και έπειτα με τις παρεμβάσεις του προπονητή του, αποσυντονίστηκε ολόκληρη η ομάδα και το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό για τους πράσινους. Με λίγα λόγια έχει την ικανότητα να διαλύει ότι φτιάχνει με κόπο. Έτσι, μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που «πνίγουν» τον Παναθηναϊκό, η ομάδα όλο αυτό το διάστημα αντί να εμπνευστεί από την πρόσληψη του καινούριου προπονητή και να αποδώσει μέσα στο γήπεδο είναι προβληματική. Οι εμφανίσεις των «πράσινων» είναι κατώτερες του μετρίου με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πλέον ο Παναθηναϊκός παλεύει για τον τελευταίο του στόχο, όπου είναι η πρώτη θέση στα play off. Μέχρι στιγμής είναι μέσα στον στόχο του και με νίκη την τελευταία αγωνιστική, τότε τον επιτυγχάνει. Από την μια όμως το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ στην «Τούμπα» είναι δύσκολο και με την εικόνα του ο Παναθηναϊκός δεν μας πείθει. Από την άλλη και πρώτος να βγει στα play off το ερώτημα είναι άλλο. Θα πρέπει να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας ο Στραματσόνι; Αν ναι, τότε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα έχει την ικανότητα με δική του προετοιμασία να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές για μια καλύτερη χρονιά.

Όμως αν παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση και με όσα μας έχει δείξει η ομάδα του όλο αυτό το διάστημα, τότε η απόφαση παραμονής του θα χαρακτηριστεί μεγάλο ρίσκο. Και θα είναι μεγάλο ρίσκο διότι αν ο Παναθηναϊκός εφαρμόσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό -όπως πέρυσι- και στην πορεία δεν του βγει, τότε θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό και ο Ιταλός τεχνικός δεν θα καθίσει για πολύ στην Αθήνα και στον «σύλλογο μεγάλο». Προσωπικά ναι, συμφωνώ ότι η προπονητοφαγία είναι κακό γεγονός και συμβαίνει πολύ συχνά ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο οι λόγοι για να διώξει ένας σύλλογος τον Στραματσόνι είναι αρκετοί και σημαντικοί.

Σαφώς κι διαθέτει σαν προπονητής κάποια καλά στοιχεία, όπως στο να «ψαρεύει» παίχτες και να τους φέρνει στην ομάδα, αλλά και στο να διαβάζει το παιχνίδι πριν την έναρξή του, όμως μέχρι εκεί. Είναι πολύ αρνητικό να έχεις μια ομάδα για μερικούς μήνες και με δικές σου επιλογές και να μην έχεις αποφασίσει να βάζεις μέσα έναν κορμό, ενώ επίσης είναι πολύ κακό στοιχείο να καταστρέφεις στη διάρκεια του παιχνιδιού ότι χτίζεις πριν την έναρξή του. Όπως κι αν έχει όμως, εμείς δεν θα αποφασίσουμε για το μέλλον του Ιταλού τεχνικού στον πάγκο, ο οποίος στηρίζεται, αλλά η ΠΑΕ. Ωστόσο ελπίζουμε ότι απόφαση ληφθεί και παρθεί έπειτα να είναι θετική για την ομάδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου