Ιστορικό άρθρων

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο Μήτσος αποχωρεί με φινάλε που δεν του άξιζε...

Ένα τεράστιο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ έφτασε πριν λίγη ώρα στο τέλος του, με τον Παναθηναϊκό να ηττάται από τον Ολυμπιακό με 81-82 στην δεύτερη παράταση. Ένα φινάλε που ναι μεν ήταν διαφήμιση για το ίδιο το άθλημα και πάλι, αλλά παράλληλα βυθίζει στο... πένθος τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ήθελαν να αποχαιρετήσουν τον αρχηγό με διαφορετικό τρόπο.


Οι τελικοί για τη σεζόν 2015/16 τελείωσαν οριστικά και μαζί με αυτούς τελείωσε την καριέρα του και ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Πριν τον αγώνα, όλοι στον Παναθηναϊκό ήθελαν τη νίκη για δύο λόγους. Αρχικά για να κάνουν το 2-2 και να συνεχίσουν να βρίσκονται μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ενώ δεύτερον για το τελευταίο ματς του Δημήτρη Διαμαντίδη, ενός παίχτη-θρύλου για τους «πράσινους». Τελικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, καθώς ο Παναθηναϊκός έχασε με 3-1 το πρωτάθλημα και η επόμενη μέρα και χωρίς τον αρχηγό του θα είναι πολύ δύσκολη.

Όσο για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό έδωσαν μια μοναδική παράσταση στο μπασκετικό κοινό. Πολύ σπουδαίο και το σημερινό παιχνίδι με τις δύο ομάδες να έχουν και τις καλές τους και τις κακές τους στιγμές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός αρχικά δεν ξεκίνησε το παιχνίδι θετικά κι ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει αρχικά στο σκορ.

Ωστόσο στην πορεία του αγώνα, όπως ήταν και λογικό, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και με τον Διαμαντίδη αρχικά εμπνευστή επανήλθε και γύρισε το ματς για να πάει με 35-31 στα αποδυτήρια. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πάνω-κάτω στο ίδιο μοτίβο, καθώς ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά, απέκτησε διαφορά, όπου στην πορεία μειώθηκε από τον Παναθηναϊκό. Έπειτα οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση και εκεί αρνούνταν να χάσουν, μέχρι που ο Σπανούλης υπέγραψε ένα πολύ άδικο φινάλε για τον Παναθηναϊκό και ειδικότερα για τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε καθόλου καλά το ματς. Οι «πράσινοι» ήταν νευρικοί και άστοχοι με αποτέλεσμα να φύγει από νωρίς ο Ολυμπιακός μπροστά στο σκορ (2-13), λόγω των πολλών και εύστοχων τρίποντων που δοκίμαζε. Ωστόσο παρά την κακή παρουσία του, το τριφύλλι και με εμπνευστή τον Διαμαντίδη, ο οποίος μπήκε στα μισά της περιόδου και έβαλε σημαντικά καλάθια, κατάφερε να τρέξει ένα μικρό σερί (11-2) και να πάει το παιχνίδι στο -3 για να τελειώσει την πρώτη περίοδο στο 16-19. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός ήταν ευχαριστημένος που... ψαλίδισε τόσο νωρίς τη διαφορά με αυτή την εμφάνιση στην πρώτη περίοδο. Ενώ από την άλλη ο Ολυμπιακός ήξερε ότι μπορούσε με λιγότερα λάθη να έχει μεγαλύτερη διαφορά.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι μπροστά στο σκορ με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να βρει λύσεις. Το γεγονός ότι ο Τζέιμς Φελντέιν είχε ξεκινήσει πολύ άστοχα ήταν μόνο κακό για τους «πράσινους». Ωστόσο ο Δημήτρης Διαμαντίδης προσπαθούσε μόνος του ουσιαστικά να εμπνεύσει τους συμπαίχτες του για να μπορέσει να περάσει μπροστά ο Παναθηναϊκός. Και όντως ο Παναθηναϊκός με καλές αρχικά άμυνες κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ με 26-24 και να αποκτήσει την καλή ψυχολογία που θέλει να έχει. Από την άλλη ο Ολυμπιακός μόλις σταμάτησε να βάζει τα μακρινά σουτ, μπλόκαρε επιθετικά και η απουσία του Γιώργου Πρίντεζη ήταν κάτι περισσότερο από φανερή. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες είχαν μπλοκάρει επιθετικά και η μία κακή επίθεση διαδεχόταν την άλλη. Τελικά το πρώτο ημίχρονο τελείωσε με σκορ 35-31 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Γενικότερα το συμπέρασμα αυτού του πρώτου ημιχρόνου ήταν ότι το ματς ήταν γενικότερα κλειστό. Από την μια ο Παναθηναϊκός με κορυφαίο παίχτη του τον Δημήτρη Διαμαντίδη που όποτε έπρεπε, κράτησε όρθιο το τριφύλλι, ενώ από την άλλη ο Ολυμπιακός με μια γενικότερη καλή παρουσία στο παρκέ στεκόταν κυρίως όρθιος λόγω των καλών ποσοστών που είχε έξω από τη γραμμή των 6,75.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά από τον Παναθηναϊκό. Μ' ένα σερί 5-0 κατάφερε να περάσει μπροστά, ενώ και πάλι στα τρίποντα με Μάντζαρη και Σπανούλη ήταν συνεπής. Από την άλλη πλευρά το τριφύλλι ήταν βιαστικό κι άστοχο στις επιθέσεις που δοκίμαζε να εφαρμόσει για να φτάσει στο καλάθι. Οι «ερυθρόλευκοι» στο δεύτερο μέρος είχαν μπει αποφασισμένοι να καθαρίσουν το παιχνίδι. Εξαιρετικοί σε άμυνα και επίθεση, μπλόκαραν απίστευτα τον Παναθηναϊκό και το ταμπλό έγραφε 39-50 έχοντας μια διαφορά ασφαλείας υπέρ τους. Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική καθώς ο Παππάς με έξι πόντους στην επίθεση και οι καλές άμυνες έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -3 (47-50). Τελικά, ο Ολυμπιακός στην τελευταία επίθεση βρήκε σκορ και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με σκορ 50-52 υπέρ του.

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με μπροστάρη και πάλι τον Παππά, ο οποίος έπαιρνε πολύ σημαντικές επιθέσεις και ευστοχούσε, δίνοντας ψυχολογία στην ομάδα του για να φτάσει στη νίκη. Παράλληλα εξαιρετικές άμυνες και από τον Τζέιμς Γκιστ πάνω στον Σπανούλη, με τον Αμερικανό να έχει κάνει γενικά τρομερή δουλειά. Ο Ολυμπιακός όμως με ένα τρίποντο του Σπανούλη και στην πορεία με φοβερές άμυνες μπήκε για τα καλά και πάλι στο παιχνίδι (60-60). Ο Παναθηναϊκός φαινόταν να μην έχει ενέργεια και έμπνευση στην επίθεση και το μομέντουμ του αγώνα είχε περάσει καθαρά στον Ολυμπιακό. Μετά από ένα τρομερό φινάλε, καθώς το σκορ ήταν ισόπαλο (63-63), το ματς πήγε στην παράταση.

Το συμπέρασμα από αυτό το δεύτερο ημίχρονο, λοιπόν, ήταν ότι ο Παναθηναϊκός κρατήθηκε μέσα στο παιχνίδι χάρις τις ενέργειες του Νίκου Παππά στην επίθεση και τις κομβικές άμυνες του Τζέιμς Γκιστ. Από την άλλη ο Ολυμπιακός υπολόγιζε και βρήκε πολλά και πάλι στον Βασίλη Σπανούλη επιθετικά, ενώ στην διάρκεια του παιχνιδιού βοήθησε και ο Αγραβάνης με ορισμένα μεγάλα σουτ, όπου σκότωναν τον αντίπαλο.

Η παράταση ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να βγάζει τρομερές άμυνες και με τον Παππά να παίρνει ένα αντιαθλητικό από τον Χάκετ. Ωστόσο η κούραση δεν άφησε τον Παναθηναϊκό να καθαρίσει το ματς και ο Ολυμπιακός ήταν μέσα στο παιχνίδι. Πολλές χαμένες επιθέσεις και λάθος επιλογές με τους φιλοξενούμενους να έχουν περισσότερο καθαρό μυαλό. Παρ' όλα αυτά τα μεγάλα σουτ (Διαμαντίδης, Σπανούλης και Καλάθης) και από τις δύο ομάδες μπήκαν και το φινάλε αναμενόταν ακατάλληλο για καρδιακούς, καθώς κανένας δεν εγκατέλειπε. Μάλιστα στο 1.1 πριν από το τέλος ο Μάντζαρης ευστόχησε σε τρίποντο και έφερε το παιχνίδι στα ίσια (71-71). Έτσι, το ματς οδηγήθηκε σε δεύτερη παράταση.

Η δεύτερη παράταση ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να είναι καλύτερος, καθώς ο Τζέιμς Γκιστ ήταν κυρίαρχος στο ζωγραφιστό, παρά το γεγονός ότι ήταν και εξουθενωμένος. Έτσι, το τριφύλλι έφυγε μπροστά με +4 (77-73). Οι «πράσινοι» έβρισκαν σκορ, ωστόσο ο Σπανούλης κρατούσε για τα καλά τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι με τις επιθετικές του ενέργειες. Οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά όμως δεν μπορούσαν να κλειδώσουν το ματς. Έτσι, ο Σπανούλης και πάλι με ένα τρίποντο έβαλε το καλάθι της νίκης για τον Ολυμπιακό και τον έστεψε πρωταθλητή Ελλάδος για δεύτερη σερί χρονιά. Τελικό αποτέλεσμα 81-82 σ' ένα συναρπαστικό παιχνίδι.

Τέλος, από την πλευρά μας σαν blog να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Διαμαντίδη για όλα όσα πρόσφερε στην ομάδα αυτά τα υπέροχα 12 χρόνια. Ήρθε στην ομάδα το 2004 ως ένας απλός παίχτης και απογείωσε την καριέρα του στην πορεία των χρόνων, κατακτώντας πολλά τρόπαια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ είπε οριστικά το «αντίο» από την ενεργό δράση και το κλίμα στο πράσινο στρατόπεδο είναι βαρύ.

Τα δεκάλεπτα

16-19, 35-31, 50-52, 63-63 (κ.α), 71-71 (1η παρ.), 81-82 (2η παρ.)

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (2), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (1), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 15, Ουίλιαμς 1, Χέινς

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (6), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (3), Παπανικολάου 13 (1), Χάντερ 14, Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (2), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου