Ιστορικό άρθρων

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Προμηνύεται ένα «καυτό» καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι που μας έρχεται είναι ίσως και το πιο «καυτό» στην ιστορία των τελευταίων χρόνων του Παναθηναϊκού. Αυτό διότι τα θέματα που οφείλει να επιλύσει η πράσινη ΚΑΕ είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά.


Η χρονιά μπορεί να έχει τελειώσει και το πρωτάθλημα να χάθηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ωστόσο στον Παναθηναϊκό το φετινό καλοκαίρι δεν θα αναπαυτούν ούτε δευτερόλεπτο, καθώς τα ζητήματα που θα υπάρξουν θα είναι αρκετά και σημαντικά. Οι «πράσινοι» οφείλουν να επανέλθουν τη νέα χρονιά δυνατότεροι και να ξεπεράσουν ορισμένα εμπόδια που ενδεχομένως να τους ταλανίσουν. Φυσικά πλέον επιδιώκουν να ανακτήσουν και πάλι την κορυφή στο πρωτάθλημα, έπειτα από μια ακόμα αποτυχημένη σεζόν.

Αρχικά το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετήσει ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι εκείνο του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Έλληνας τεχνικός ήρθε ως «Μεσσίας» στην ομάδα με μοναδικό στόχο να πάρει το πρωτάθλημα, χωρίς να υπάρχει πλάνο επόμενης ημέρας. Παρ' όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΑΕ και ο «Άρτζι» θα κάτσουν στο τραπέζι και θα συζητήσουν για την ανανέωση ή όχι της συνεργασίας τους. Αν ο Παναθηναϊκός πορευτεί με τον συγκεκριμένο coach έχει καλώς, αν τον απομακρύνει, τότε πρέπει να βρει αντικαταστάτη. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να μείνει παρά τον χαμένο τίτλο.

Επιπλέον επόμενο και δεύτερο σημαντικότερο θέμα για το τριφύλλι είναι και η αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση. Ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει στον Παναθηναϊκό και η επόμενη μέρα σίγουρα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη κι αβέβαιη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπάρχει σ' αυτήν την περίπτωση, οι «πράσινοι» θα κοιτάξουν να αντικαταστήσουν τον αρχηγό τους με έναν παίχτη, ο οποίος είναι Έλληνας και παράλληλα γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά δεδομένα και την Euroleague. Παράλληλα μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ψηλά, καθώς θα διαθέτει και ηγετικές ικανότητες. Με λίγα λόγια στη χρονιά που μας πέρασε ήταν πρωταγωνιστής στην ομάδα του και αγωνίζεται στην Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτό ξέρουμε από τις πληροφορίες.

Από εκεί και πέρα στις θέσεις 1 και 2 ο Παναθηναϊκός οφείλει να πάρει κι άλλες σημαντικές αποφάσεις. Καταρχάς αυτή τη στιγμή στην ομάδα οι περιφερειακοί παίχτες είναι οι Διαμαντίδης, Καλάθης, Μποχωρίδης, Παππάς, Φελντέιν, Γουίλιαμς και Χέινς. Από του χρόνου δύο από αυτούς δεν θα υπάρχουν σίγουρα, ενώ το μέλλον του ενός είναι αβέβαιο. Αρχικά όπως αναφέραμε ο Διαμαντίδης σταματάει το μπάσκετ, ενώ από την άλλη πλευρά το μέλλον του Χέινς δεν θα είναι στον Παναθηναϊκό, καθώς θα αποχωρήσει. Όσο για τον Έλιοτ Γουίλιαμς τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα και από εκεί που όλοι μιλούσαμε για βέβαιη ανανέωση και με καλά λεφτά για τον ίδιο, πλέον το θέμα έχει παγώσει (κυρίως λόγω των κακών εμφανίσεων του Αμερικάνου) και το αν θα παραμείνει ή όχι στην ομάδα είναι ένα ερωτηματικό. Όπως και να έχει βέβαια ο Παναθηναϊκός οφείλει να κινηθεί για δύο τουλάχιστον περιφερειακούς παίχτες για να μπορέσει να δίνει και ανάσες στον Νικ Καλάθη, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να παίζει σε κάθε παιχνίδι 30+ λεπτά. Μην ξεχνάμε ότι ο Νικ έχει στην πλάτη του ήδη του Eurobasket με την εθνική και θα συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Τα θέματα για επίλυση όμως δεν τελειώνουν εδώ. Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να φύγουν πολλά λεφτά και φέτος χωρίς λόγο. Ο προγραμματισμός της ομάδας πέρυσι το καλοκαίρι ήταν ερασιτεχνικός και αυτό φάνηκε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ φάνηκε ακόμα και στους τελικούς. Στη θέση 3 οι «πράσινοι» είναι δεδομένο ότι θα ψαχτούν για έναν παίχτη, ο οποίος θα μπορεί να σουτάρει με ευστοχία και από εκεί και πέρα οφείλει να έχει και ικανότητες σε ποστ παιχνίδι. Ένα από τα small forward που έχουν ακουστεί είναι κι ένας πρώην γνώριμος, ο Μάικλ Μπράμος αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς να λέμε κάτι στα σίγουρα.

Ακόμα μια θέση που σίγουρα θα απασχολήσει το τριφύλλι είναι και αυτή των ψηλών, τόσο στο 4 όσο και στο 5. Όσον αφορά στους power forward, ο Τζέιμς Γκιστ παρά το γεγονός ότι είχε υποπέσει σε ορισμένα παραπτώματα δεν κινδυνεύει να αποχωρήσει, ενώ με την περίπτωση του Αντώνη Φώτση τα πάντα είναι ρευστά. Ο «Batman» είναι πλέον 35 χρονών και το συμβόλαιό του τελειώνει φέτος το καλοκαίρι. Οι «πράσινοι», λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα του κάνουν ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο για να φύγει όπως και ο Διαμαντίδης ή αν θα διακόψουν οριστικά πλέον την πολυετή συνεργασία τους. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση ενός power forward είναι αναγκαία για του χρόνου.

Επιπλέον ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι και η θέση του center για τον Παναθηναϊκό. Ο Όγκνιεν Κούζμιτς έχει φύγει από τον Παναθηναϊκό, όπου και αποτέλεσε μια εκ των επιλογών του «Σάλε», ενώ ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα που υπάρχει στο ρόστερ της ομάδας δεν φαίνεται να έχει μέλλον στον σύλλογο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σέρβος ψηλός θα ψαχτεί προς το NBA για να συνεχίσει την καριέρα του. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ακόμα δύο center, ο Βινς Χάντερ και ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Αρχικά ο Αμερικάνος ήρθε μεσούς της περιόδου από την Αναπτυξιακή Λίγκα ως επιλογή πάλι του Τζόρτζεβιτς. Το μέλλον του δεν είναι σίγουρο και δύσκολα θα μείνει. Από την άλλη το κλίμα για τον Παπαγιάννη φαίνεται να αλλάζει καθώς από την αφάνεια με τον Σέρβο τεχνικό, μπήκε στο επίκεντρο με τον Πεδουλάκη και έδειξε την αξία του στους τελικούς. Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πάει στην απόκτηση ενός αλτικού center και από εκεί και πέρα βλέποντας θα κρίνει την επόμενη κίνηση στη συγκεκριμένη θέση. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το τριφύλλι για τη συγκεκριμένη θέση θα κινηθεί για τον Γιάννη Μπουρούση, με τον οποίο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος διαθέτει άριστες σχέσεις και θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του. Βέβαια στο παιχνίδι αυτό ο Παναθηναϊκός δεν παίζει μπάλα μόνος του, καθώς ενδιαφέρον φαίνεται να έχει δείξει κι ο Ολυμπιακός με στόχο να φέρει πίσω τον Έλληνα center της Λαμποράλ Κούτσα.

Όπως καταλαβαίνετε το πρωτάθλημα μπορεί να χάθηκε για μια ακόμα χρονιά, ωστόσο ο Παναθηναϊκός και πάλι ετοιμάζεται να αλλάξει σχεδόν όλο του το ρόστερ και να ξεκινήσει από μια νέα βάση για μια ακόμα χρονιά, αυτή τη φορά πιο πετυχημένη. Αυτό συμβαίνει καθώς οι προγραμματισμοί και οι μεταγραφές που γίνονται είναι ερασιτεχνικοί. Βασικά δεδομένα μετά το πρωτάθλημα θα είναι το θέμα προπονητή και ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Διαμαντίδη, καθώς η αποχώρησή του είναι τεράστιο πλήγμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου