Ιστορικό άρθρων

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η περίεργη ιστορία με τους τερματοφύλακες!

Ένα αρκετά σημαντικό θέμα πρέπει να λύσει ο Παναθηναϊκός την ερχόμενη χρονιά κι αυτό δεν είναι άλλο από τη θέση του τερματοφύλακα. Γύρω από αυτή τη θέση όμως ίσως να έχουν γίνει και λάθος χειρισμοί.


Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα που διαθέτει στο σύνολό της πέντε τερματοφύλακες, ωστόσο στη συγκεκριμένη θέση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει πρόβλημα. Οι λάθος επιλογές και οι λάθος χειρισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό να πρέπει να κάνει ένα ολοκληρωτικό ξεσκαρτάρισμα στη συγκεκριμένη θέση.

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε μια-μια τις περιπτώσεις. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει στα γκολπόστ του, τους Λουκ Στιλ, Στέφανο Κοτσόλη, Νίκο Γιαννακόπουλο, Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Κωνσταντίνο Κότσαρη. Με βάση την λογική, όποιος μάθαινε ότι μια ομάδα διαθέτει πέντε τερματοφύλακες θα έλεγε ότι οφείλει να κρατήσει τους πιο αξιόπιστους και να πορευτεί στην νέα χρονιά με εκείνους. Αυτό ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα εκτός από τον Παναθηναϊκό, καθώς οι «πράσινοι» δεν χειρίζονται τόσο καλά το συγκεκριμένο θέμα.

Βασικός τερματοφύλακας της ομάδας είναι ο Λουκ Στιλ. Ο Άγγλος πορτιέρο είναι ίσως ότι πιο αξιόπιστο διαθέτει αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη θέση το τριφύλλι. Ωστόσο η προσωπική μας άποψη είναι ότι ο Στιλ δεν είναι και η... λίρα εκατό για τον Παναθηναϊκό. Ένας καλός τερματοφύλακας οφείλει να σου παίρνει και παιχνίδια μόνος του, όταν η ομάδα δεν είναι και στην τέλεια μέρα της. Αντίθετα ο Λουκ Στιλ υποπίπτει σε σοβαρά λάθη, τα οποία κοστίζουν στον Παναθηναϊκό. Σίγουρα όμως για να είμαστε και δίκαιοι σε αρκετά ματς με τις επεμβάσεις του έχει δείξει την αξία του και γι' αυτό αξίζει να παραμείνει στο σύλλογο.

Από εκεί και πέρα οι «πράσινοι» διαθέτουν στο ρόστερ τους και τον Στέφανο Κοτσόλη. Γνώριμος στο ελληνικό κοινό για όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας του σε Παναθηναϊκό και Λάρισα. Ο Κοτσόλης γενικότερα ήταν ένας καλός τερματοφύλακας που πλέον το μόνο που διαθέτει είναι η εμπειρία. Ο χρόνος είναι αμείλικτος κι όπως όλοι μας έτσι κι ο Έλληνας keeper μεγαλώνει. Όντας πλέον 36 χρονών είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στον Παναθηναϊκό και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει μια βασική λύση. Έχει χάσει στοιχεία όπως η εκρηκτικότητα και τα αντανακλαστικά του, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για έναν τερματοφύλακα. Ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο, όμως για τον Παναθηναϊκό δεν κάνει με αποτέλεσμα να πρέπει να φύγει.

Επόμενος στη λίστα των τερματοφυλάκων είναι ο Νίκος Γιαννακόπουλος. Ο χαμένος αυτός τερματοφύλακας που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και τα παιχνίδια στα οποία έχει λάβει μέρος μετριούνται με τα δάχτυλα. Ο Γιαννακόπουλος είναι ένας τερματοφύλακας που δεν στηρίχθηκε ποτέ από τον Παναθηναϊκό. Αυτό διότι τις περισσότερες φορές την... βγάζει στον πάγκο και στην κερκίδα παρά ως βασικός κάτω από τα δοκάρια. Όταν ήταν στον Πανιώνιο είχε δείξει αρκετά καλά στοιχεία και μάλιστα είναι ένα παιδί με παραστάσεις από ομάδες τύπου Μπλάκμπερν και Ουντινέζε (Αγγλία, Ιταλία). Ηλικιακά είναι σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς είναι μόλις 23 χρονών. Στον Παναθηναϊκό όμως οφείλουν να αποφασίσουν αν θα τον στηρίξουν του χρόνου. Διαφορετικά δεν βρίσκω κανένα νόημα να υπάρχει στο ρόστερ και να κάθεται.

Ακόμα ένας τερματοφύλακας που μεγαλώνει τη συγκεκριμένη λίστα είναι και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Ο συγκεκριμένος παίχτης, είναι αδερφός του Παναγιώτη Βλαχοδήμου και αποκτήθηκε φέτος τον Ιανουάριο από τον Παναθηναϊκό. Μια επιλογή που αποτελεί προσωπική κίνηση του Αντρέα Στραματσόνι. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός δεν είχε θέμα στους τερματοφύλακες, ωστόσο ο Ιταλός τεχνικός εισηγήθηκε να έρθει ο Βλαχοδήμος στο σύλλογο. Η λογική της απόκτησης του 22χρονου τερματοφύλακα ήταν μια και μοναδική. Ότι δηλαδή ο Στιλ θα ήταν ο βασικός κι εκείνος ο αναπληρωματικός, καθώς ο Γιαννακόπουλος θα ήταν εκτός πλάνων και ηλικιακά ο Κοτσόλης δεν έκανε. Οι ευκαιρίες που έχει πάρει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος είναι μετρημένες στα δάχτυλα και στο ντεμπούτο του μάλιστα έκανε σοβαρά λάθη, ωστόσο δικαιολογείται. Πλέον ο Παναθηναϊκός οφείλει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με την περίπτωσή του.

Τέλος, στο ρόστερ της ομάδας υπάρχει και ο Κωνσταντίνος Κότσαρης. Ο συγκεκριμένος τερματοφύλακας είναι μόλις 20 χρονών, καθώς είναι γεννημένος το 1996. Όπως είναι απόλυτα λογικό και με άλλους τέσσερις τερματοφύλακες μπροστά του, δύσκολα θα μπορούσε να βρει μια θέση στον Παναθηναϊκό ή έστω λίγες ευκαιρίες. Το σίγουρο είναι ότι κι ο συγκεκριμένος, όπως και οι Γιαννακόπουλος, Βλαχοδήμος είναι νέοι σε ηλικία και πρέπει να αποφασιστεί από τον σύλλογο τι θα γίνει. Ξέρετε πολλές φορές οι ομάδες επενδύουν πάνω σε νεαρά παιδιά και ο Παναθηναϊκός το έκανε πάντα αυτό. Μήπως ήρθε η ώρα να δώσει τη δυνατότητα και στον Κότσαρη ο Παναθηναϊκός για να αποδείξει αν μπορεί και δικαιούται να φοράει τη φανέλα με το τριφύλλι; Το σίγουρο ήταν ότι φέτος αδυνατούσε να βοηθήσει και δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά οι συνθήκες που υπήρχαν όπως αναλύσαμε παραπάνω.

Τα δεδομένα, λοιπόν, στον Παναθηναϊκό είναι απλά. Η ομάδα διαθέτει στο ρόστερ της πέντε τερματοφύλακες (Λουκ Στιλ 31, Στέφανος Κοτσόλης 36, Νίκος Γιαννακόπουλος 23, Οδυσσέας Βλαχοδήμος 22, Κωνσταντίνος Κότσαρης 20) και οφείλει από την νέα χρονιά να πάρει κάποιες αποφάσεις που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα της συγκεκριμένης θέσης. Μια ομάδα για να έχει επιτυχίες, οφείλει να έχει και καλό τερματοφύλακα κι ο Παναθηναϊκός φέτος παρ' ότι διέθετε πέντε τερματοφύλακες στο ρόστερ του δεν κατάφερε να βρει έναν που να είναι εγγύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου